Küçük Alışkanlıklar , Büyük Sonuçlar

Mini_Habits

 

Stephen Guise, “Mini Habits” kitabında ,  günlük hayatta mini alışkanlıklar kazanmanın öneminden bahsetmiş. Bu küçük alışkanlıkların, pozitif alışkanlıklara dönüşeceğinden ve bu şekilde de büyük sonuçlar elde edebileceğimizden söz etmiş.

Haksız da sayılmaz doğrusu.

İnsanoğlu, hedeflerin peşindedir. Ancak bazen bu hedeflere ulaşma konusunda yeterli enerjiyi ve iradeyi kendinde bulamaz ve ortaya başarısızlık çıkar. Başarısızlık da demotivasyonu getirir. Nedir bu hedefler  :

“20 kilo vereceğim” , “Yeni bir dil öğreneceğim” , “Para biriktireceğim” , “Sigarayı bırakacağım”, “Gitar çalmak harika birşey, ben de öğreneceğim”, “Karın kası yapacağım”, “Sosyal projelere destek vereceğim” gibi onlarca hedef.

Ancak bu hedeflere ulaşmak, sanıldığı kadar kolay değil. Ciddi bir irade gerekiyor. Bu iradeyi gösterebilmek için gerekli olan enerji her zaman vücudumuzda olmayabiliyor. Ve bu nedenle de doğal tabiatımız gereği ertelemeye başlıyoruz. Bir sure sonar ertelemeyi de bırakıyoruz ve koyduğumuz hedefleri dahi unutuyoruz. Ne zaman ki tekrar o hedefi hatırlayıp, keşkeler başlayana kadar.

Stephen, aslında hepimizin farkında olduğu bu konuyu anlamış ve aşağıdaki şekilde anlatmış :

– Her gün atılacak küçük bir adım, ömür boyu sürdürebilecek pozitif bir alışkanlığa dönüşebilir.

– İnsanların alışanlıkları, tekrarlanan davranışların bir bütünüdür. Bu küçük davranışları her gün tekrarlamak, ciddi bir irade gerektirmez. Enerjinizin ve iradenizin hiç olmadığı dönemlerde bile bu davranış formlarını kolaylıkla yapabilirsiniz. Çünkü minimum enerji ve irade gerektirir.

Her ne kadar 21-30 gün boyunca tekrarlanan davranışların alışkanlığa dönüşeceği genel kanı olsa da, araştırmalar  18-254 gün arasında alışkanlığa dönüşeceğini söylüyor. Ortalama olarak da 66 gün rakamı belirtiliyor. Yani zamanın ne kadar hızlı geçtiğini düşündüğünüzde 2 aylık bir sure, rutininize girmesi için oldukça yeterli.

Peki küçük alışkanlıkların yaratmanın 8 adımlı planı nedir ?

1. Kendi alışkanlık ve mini alışkanlık planınızı belirleyin : Günlük olarak yapmak istediğiniz pozitif alışkanlıkların listesini yapın. Ve her alışkanlığı gerçekten çok rahatlıkla ulaşabileceğiniz parçalara bölün (Örneğin hergün yarım saat spor/aktivite yapmak mı istiyorsunuz, o zaman her Sabah işe gitmeden 2 dakika olduğum yerde koşacağım gibi)

2. Bu mini alışkanlığın gerçekten ulaşmak istediğiniz değerlerle örtüşüp örtüşmediğini tekrar sorgulayın

3. Mini alışkanlıklarınızın zaman bazlı mı , aktivite bazlı mı olduğunu belirleyin. Zamanı netleştirin : Her Sabah mı, Her akşam yemeğinden once mi? Kaç kere vs.

4. Kendi ödül planınızı da oluşturun : Örneğin 20 ügn üst üste yaparsam, kendime güzel bir kıyafet alacağım gibi

5. Mini alışkanlıklarınızı yaptıkça not alın veya takvim üzerinde görselleştirin. Görselleştirdikçe bu basit adımları atma konusunda motivasyonunuz gelecektir.

6. Küçük düşünün, küçük alışkanlıklar belirleyin. Küçük alışkanlıkları yapması kolaydır ve yaptıkça kendinizi daha iyi ve güçlü hissedersiniz.

7. Hedeflerinizi büyük tutmak size tekrar başaldığınız noktaya döndürebilir. Bu nedenle büyük hedefler ve rutinler peşinde koşmayı bırakın. Enerjiniz olduğunda 100 mekik çekebilirsiniz ama önemli olan her ün 10 mekik çekebilmek. Bu rutin alışkanlık size daha mutlu yapacaktır.

8. Bir sure sonra bu mini alışkanlıkların ve davrnışların, gerçek bir alışkanlığa dönüştüğünü farkedeceksiniz. Bu alışkanlığı yapmak, Sabah yüzünü yıkamak kadar sıradan hale gelecek. Duyguyu kaybetmemek için büyük alışkanlığınıza gidecek şekilde rutininizi gözden geçirin.

Aslında düşündükçe hem kendinizde, hem de çocuklarınızda uygulayabileceğiniz oldukça basit bir yöntem.

Bol şans 🙂

 

 

Etiket(ler): , , , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Küçük Alışkanlıklar , Büyük Sonuçlar için 1 cevap

  1. Geri izleme:Kilo vermek kesinlikle zor değil…Formülü çok basit – Hayata dair ne varsa

Bir cevap yazın