Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Özet

 

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı veya Orjinal adı ile “The 7 Habits of Highly Effective Peope”, dünya çapında 30 milyondan fazla satılmış 40’dan fazla dile çevrilmiş 348 sayfalık bir kitap.

Kitabın temelinde, karakterlerin alışkanlıklardan oluştuğu ve Etkili, başarılı insanların da temelde 7 alışkanlığa sahip olduğu özetleniyor. Aristo’nun da söylediği gibi, Biz alışkanlıklarımızın eseriyiz.

Kitabın çok genel bir özetini yapmak gerekirse :

1- Proaktif Olun :

İnsiyatif alın, Tüm etkili insanlar insiyatif alır. Kendinizi aksiyondan alıkoyacak hiçbir limit tanımayın ve poaktif olun. Olaylar karşısında hep bir adım önceden ne yapabilirim diye sorun :

Şu an hiçbir şey yapamam yerine “Ne yapılabilir olsalıklarını düşünün”

Prosktif insanlar, mümkünlük dünyasında yaşarlar. Ne yapabileceklerini görür ve harekete geçerler. İnsiyatif alırlar, harekete geçerler ve mümkünlüğü genişletirler. Zaman geçtikçe daha güçlü olurlar, daha fazlasını yapar hale gelirler

2- Sonunu düşünerek işe başlayın :

Hedefleriniz üzerinde dikkatlice düşünün.

Etkililik, hedeflerinize ulaşmanın ötesinde doğru hedeflere ulaşmanızdır. Kendinizi, cenaze töreninizde odada izler şekilde düşünün.  İnsanlar sizin hakkınızda ne söylerlerdi? Ne duyacağınız hoşunuza gidiyor mu? Dedikleri şeyler, her zaman hatırlanmak istedikleriniz mi? Eğer değilse, değiştirin yolunuzu.

Kendinize hedeflerinizin çerçevesini bildiren, nasıl bir kişi olmak istediğinizi anlatan bir bildiri hazırlayın (mission statement). Bunun için biraz düşünün, mevcut durumunuzu düşünün. Şu an bencil biri misiniz, işkolik misiniz, para bağımlısı mısınız? Neyi değiştirmek istiyorsunuz ve ne olmak istiyorsunuz. Bunu olacağını tahahhüt edin. Her adımınız bu amaca ulaşmaya katkısı olup olmadığını ölçün

3- Önemli işlere öncelik ver

Hiç bir zaman önceliğinizde olan konuların, daha önemsiz olanlara boyun eğmesine izin vermeyin. Bir çok insan acil konulara, öncelikli/önemli konulara göre daha fazla zaman ayırıyor. Önemli ve acil işler birbirine karıştırıyorlar.

Hayattaki rollerinizi düşünün. Eş, baba, yönetici, çalışan, sosyal işler gönüllüsü, öğrenci, vs.. Her rolünüz için ve önceliklerinin için bir plan yapın ve bu önceliklerinizi de yapmak için zaman ayırın.

Bir arkadaşınıza borcunuzu ödemek için, başka bir arkadaşınızdan borç almak gibi, rolleriniz arasında harcayacağınız zamanlar arasında geçiş yapmayın

4- Kazan / Kazan olarak düşünün

Her türlü ilişki de, evlilikte, iş hayatında vs. iki tane kazanan olması her zaman daha iyidir. 2 kaybeden olması, iki tarafı da kötü duruma düşürür. Kazan / kaybet durumu bir tarafta kazanan yaratırken bir tarafta da yaralı bir taraf bırakır.  Etkili insanlar, kazan/kazan yapabilmek için mücade ederler.

Etkili insanlar, ittifak edebileceği kişileri arttırmakla daha etkili hale gelirler, düşmanlarını arttırmakla değil..

5- Önce Anlamaya çalışın, sonra anlaşılmaya

Kazan/kazan üzerine ilişkiler geliştirebilmek için, karşı tarafın da ne istediğini ve kazanmanın onlar için ne ifade ettiğini bilmek gerekir. Ama bildiğinizi varsaymayın. Dinleyin.

Önce karşı tarafı ve ne istediğini anlamaya çalışın, sonra kendi çerçevenizi ve amaçlarınızı bildirin. Dinlerken tartışmaya başlamayın, ya da karşı çıkmayın. Dikkatlice dinleyin ve üzerinde düşünün. Onların ayakkabısını giyin.

Böylece kendi önceliklerinizi anlatırken, onların da önceliklerine hitap edecek nitelikte şekillendirebilirsiniz.

Bu, Empatik iletişimin olmazsa olmazlarındandır.

6- Sinerji Yaratın

İşbirliği, tek olmanın gücünü kat ve kat arttırır. Efektif sinerji de ancak iyi bir iletişimle olur. Bir önceki kuralda bahsedildiği şekilde dinleyin.

Sinerji yaratan ilişkilerin olmazsa olmaz 2 bacağı; iletişim ve işbirliğidir. İletişimi dinleyerek sağlarsınız ve işbirliğini de aktif bir şekilde yerine getirirsiniz.

7- Baltanızı Bileyin

Bu kadar çok alışkanlık arasında, en önemlisini yani kendinizi pas geçmeyin. Kendinizi de yenileyin, kendinize zaman ayırın.

İnsanoğlu’nun 4 önemli boyutu vardır :

Fiziksel, Ruhsal, Zihinsel, Sosyal

Etkili insanlar, fiziksel boyutlarını geliştirmek için kendilerine zaman ayırırlar, dayanıklılık, esneklik, ve güçlülüklerini arttırmak için egzersiz yaparlar.

Etkili insanlar, ruhsal boyutlarına önem verirler. Dua eder veya meditasyon yaparlar. Dini inançlarını yerine getirirler veya spiritüel zaman geçirirler.

Etkili insanlar, zihinsel boyutlarını geliştirmek için, kitap okurlar, yeni şeyler öğrenirler, yazarlar. Kendileri ile başbaşa kalarak sorgularlar.

Etkili insanlar; sosyal boyutlarını geliştirmek için, ilişki kurarlar, sosyal yardım platformlarında bulunurler, gülerler, eğlenirler, severler. Birbirlerine yardım ederler.

 

Özetle ;

Bizi biz yapan alışkanlıklarımız, sabah uyandıktan sonra yaptıklarımız ve olaylar karşısındaki reaksiyonlarımızdır.

 

 

Etiket(ler): , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın