“Benden Sonra Devam” – Akın Öngör

Akın Öngör..
 
1991-2000 yılları arasında Garanti Bankası’nda Genel Müdürlük yapmış ve bankayı baştan aşağıya değiştirebilmiş kişi.. Birçok kişinin ve Ferit Şahenk’in söylemi ile bugün ki Garanti Bankası’nın mimarı..
 
“Benden Sonra Devam” kitabında Genel Müdür olarak çalıştığı dönemi anlatıyor..
 
Akın Öngör, Kendi halinde bir holding bankası olarak değerlendirilen bir kurumun, Avrupa’nın en iyi orta ölçekli bankaya dönüşümünü anlatıyor..
 
Bu dönüşümün mimarları arasında bulunan Akın Öngör, kitapta uyguladığı liderlik felsefesini akıcı bir üslupla anlatmış… Kitabı okumak için bankacı olmak gerekmiyor..Kitap meslek hayatına yeni atılmış kişilere hitap ettiği kadar, deneyimli kişilere de yön gösterir nitelikte..
 
Kitapta kötü özellikler yok mu? Tabiki var… Bir kaç olayı bir çok yerde tekrarlaması en kötü özelliği belki.. Ama bununda konuyu empoze etmesi açısından yararı var.
 
Kitabın Ana başlıkları :
-Vizyon
– Ekip
– İletişim
– Eğitim
– Motivasyon
– Bilanço ve Karlılık
– Değişim Projeleri
– SatınAlma ile Büyüme
– Kriz Yönetimi
– Anahtar Kişiler ile ilişkiler
– Teknoloji Yönetimi
– Kültür ve İlkeler
– Hatalar
 
Kitap mutlaka okunarak, kişisel olarak alınabilecekler maksimize edilebilir.
 
Kitaptan işaretlediğim kısımlardan bazıları “draje şeklinde” aşağıda :
 
***
Ne kadar sıradışı, vizyoner, cesur ve aykırı olsa da liderin tek başına yapabilecekleri sınırlı olmaya mahkümdur. Bence en önemli başarı unsuru liderin etrafına korkmadan yetkin bir ekip toplaması ve bu yeni ekibine güvenerek, delege ederek yolu açması, korkusuzca iş yapma ve yaşama kültüründeki değişimin arkasında durmasaydı…
 
***
“Başı gökte…ayağı yerde ! Hem hayalleri çok büyük..hem de gerçekçi…”
 
***
 
1991 Vizyonu : “Biz En büyük değil…En iyi banka olacağız”
 
***
 
Nasıl Vizyon Sahibi olunur ?
 
“Sıradan yaşayıp, sadece vaziyeti kurtarma niyeti taşıyan insanın odağında “vizyon oluşturmak” olamaz. Ancak, liderlik yapıp iz bırakmak, başarının doruğuna ulaşmak, değişim ve gelişimin bayraktarı olmak isteyen insanın odağında “vizyon oluşturmak” bulunabilir.”
 
***
 
“Özgüveni olmayan insan en tehlikeli insandır”  (General Electric CEO’su Jack Welch”
 
***
 
“Etkin ekip ile…dünya yerinden oynatılır..”
 
***
 
Üst yönetimi, uzun, dikdörtgen masa yerine özellikle sipariş ettiğim “yuvarlak” bir masanın etrafında topladım..Böylelikle hiyerarşik değil demokratik bir ortam yaratabilecektim. Çünkü bu masanın başı da yoktu, sonu da…”
 
***
 
Hiyerarşiyi ne kadar yumuşatırsanız o kadar çok insanın katılımını sağlar, katılım ölçüsünde geniş fikir ve görüş zenginliğine ulaşırsınız. Bu yaklaşım doğrultusunda bankanın çalışma kültürünü seneler içinde önemli ölçüde değiştirmiştik.. İlk başta çok büyük tepkilerle karşılaştığımız bu konuda, zaman içinde çok yol aldık..
 
***
 
İeteşim ile ilgili  : “Aktif dinleyip..akıllı konuşup..kurulacak etkin iletişim ile…büyük işler başarılır…”
 
***
 
Söyledikleriniz, karşınızdakinin alyacağıyla sınırlıdır.
 
***
Kendisinden sonraki Genel Müdür Ergun Özen’i ön plana çıkarmak için çok çalışmış bir kişi olmuş Akın Öngör..
 
***
Motivasyon hakkında :
 
“İnsana yatırım yap..yetiştir..geliştir..gelişmiş teknoloji ile besle..çalışanına güven..onu cesaretlendir..yetkilendir..fikirlerini ifade etmesi için imkan ver..önerilerle gelmesi için yüreklendir..çalışanların uygulanan önerilerini ve etkin çalışmalarını ödüllendir..bunun doğal sonucu olarak motivasyon ve “yaratıcılık” gelecektir…”
 
***
 
“Herkes Kendi İşinin Lideridir”
 
***
 
“Sakin kalarak, bilinçli ve süratli hareket ederek..Kriz aşılır”
 
***
 
“Negatif ortamı pozitife çevirmemiz lazım”
 
***
 
Mahfi Eğilmez (Yönetim Kurulu Üyesi)  : “Akın Bey iyimser bir insandır ya da öyle görünüyordu. Konulara iyimser açıdan bakıyor, bardağın yarısının dolu olduğuna bakıp, bardak dolu diyebiliyordu.”
 
***
 
Amerikan atasözü “You don’t get what you deserve, you get what you negotitate”     “Hak ettiğinizi değil…müzakere ettiğinizi alırsınız”
 
***
 
Akın Öngör, Ayhan Şahenk (patron) hakkında : “Ayhan Şahenk’in ülkenin önde gelen gruplarının sahibi diğer patronlardan en büyük farkı..hatta üstünlüğü ‘kötü haberleri dinlemeye de açık olmasıydı’. Patronlar genelde iyi haberler almayı sever, kötü haberleri dinlemek istemez veya dinlese de büyük tepki göstererek karşısındakine baskı kurarlar.. Elbette kötü haberi kimse sevmez. Ama iş hayatı daima bir çok soruna ve kötü habere gebedir. Ayhan Bey, iş hayatının özellikle ülkemizde barındırdığı krizleri, sorunları, beklenmedik olumsuzlukları aynı olgunlukla ve ılımlı tavırla karşılayabilen, dinlemeye açık olan bir patrondu. Böyle olunca, sorunun gizlenip kemikleşmesine ve sonradan dev gibi büyümesine izin verilmez, hep beraber çözüm yollarına bakılır ve bu esnada Ayhan Bey’in engin tecrübelerinden yararlanılırdı”
 
***
 
Aikido yaklaşımı :
 
Aikido kendini korumaya yönelik bir Japon savunma sanatıdır. Felsefesi, sizin enerjinizden daha büyük bir enerjiyle karşı karşıya geldiğinizde, aikido tekniği kullanarak bu enerjiden yararlanıp kendinizi korumanız üzerine kuruludur.
 
***
 
“Hiç hata yapmıyorsan..yönetmiyorsun demektir”
 
***
 
“Hataların ölümcül olmaması, yapılan hataların tekrarlanmaması, şeklindedir.”
 
***
 
Çin Atasözü : “Söz ağızdan çıkmadan sana…çıktıktan sonra bana aittir”
 
***
 
 
Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın